PARAMARIBO - Het Surinaamse proces rond de Decembermoorden van 1982 moet een andere wending krijgen en uitdraaien op amnestie.

Hiertoe zal de Nationale Democratische Partij, NDP, op zeer korte termijn een wetsvoorstel indienen bij het parlement.

Salomonsoordeel

Dat heeft Henk Herrenberg zondag via een radiostation in Paramaribo verklaard. Hij is directeur van het kabinet van NDP-voorzitter Desi Bouterse, die hoofdverdachte is van de Decembermoorden.

Herrenberg zegt dat er onder de 51 parlementsleden voldoende wijze mannen en vrouwen zitten die een salomonsoordeel kunnen uitspreken. Hij geeft hiermee aan dat naast de oppositie met 22 leden ook leden van de coalitie vóór amnestie zullen stemmen.

Voorbarig

"Ik wil niet voorbarig zijn en zeggen dat het amnestievoorstel vóór de stemming gaat stranden", zegt Herrenberg in reactie op de opmerking dat er geen meerderheid zal zijn voor het wetsvoorstel.

Volgens hem kennen leden van de nationale assemblee hun verantwoordelijkheid tegenover het land en zullen ze ervoor zorgen dat alles goed komt voor de komende generatie. Het gaat om een nationale politieke kwestie, betoogt Herrenberg.

Een strafproces is hierin niet op zijn plaats omdat de waarheid in de rechtszaal niet aan het licht zal komen. Bouterse is volgens Herrenberg wel bereid om medewerking te verlenen aan een onderzoek naar waarheidsvinding.

Brunswijk

Parlementsvoorzitter Paul Somohardjo, die leider is van de coalitiepartij Pertjajah Luhur, heeft vrijdag toegegeven dat hij en Ronny Brunswijk, die ook lid van de coalitie is, ontmoetingen hebben met Bouterse.

Hierbij is ook Jules Wijdenbosch van de VVV, de Volksalliantie Voor Vooruitgang, die in de oppositie zit, aanwezig. Somohardjo pleit vanaf december vorig jaar voor amnestie in het kader van de Decembermoorden.

De NDP is met vijftien zetels de grootste partij in het parlement. Voor aanname van het amnestievoorstel zijn 26 stemmen nodig. Binnen de coalitie heeft Pertjajah Luhur zes zetels, terwijl de A Combinatie van Brunswijk er vijf heeft.