DEN HAAG - SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen dient maandag een initiatiefwet in om het gebruik, bezit, vervoer en productie van clustermunitie te verbieden.

Nederland heeft weliswaar begin dit jaar in het Noorse Oslo een internationale verklaring ondertekend om vanaf 2008 clusterbommen te verbannen. Maar volgens haar weigert Nederland nog de eigen voorraad van deze munitie te vernietigen.

Van Velzen zei zondag te hopen dat een Kamermeerderheid "het kabinet corrigeert" en ook in eigen land een verbod instelt.

Munitie

Clustermunitie is zeer omstreden, omdat daarmee een groot aantal kleinere bommen wordt verspreid. Doordat niet alles direct explodeert, maken ze vaak later veel onschuldige slachtoffers.

Direct na de ondertekening van de overeenkomst in Oslo had het SP-Kamerlid al aangekondigd dat ze met een eigen voorstel zou komen als de regering in haar ogen niet voortvarend genoeg was. Daarbij hoopte zij op steun van CDA en ChristenUnie.

Voordewind

Maar haar collega Joël Voordewind van de ChristenUnie stelt eerst antwoorden van het kabinet op Kamervragen te willen afwachten.

"Ik wil eerst weten wat voor een soort clusterbommen we nog hebben en op welke we eventueel een ban willen leggen." Ook Angelien Eijsink van de PvdA wil eerst meer informatie van de regering.

Zakelijk doel

Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat Nederland nog clusterbommen heeft. Maar hij benadrukt dat het alleen typen zijn voor F-16's en Apache-helikopters en dat deze alleen worden gebruikt om "strikte, strategische redenen", bijvoorbeeld om een zakelijk doel als een vliegveld te bestoken.

"Anders moeten piloten telkens terugkeren om opnieuw te bombarderen en dat betekent veel meer risico's voor het personeel."

Burgerslachtoffers

Defensie stelt al een tijd geleden andere typen clusterbommen die erom bekend staan dat ze veel burgerslachtoffers kunnen maken, te hebben vernietigd.

Volgens de zegsman is Nederland ook al jaren actief in internationaal verband om de schadelijke effecten van deze munitie te beperken.

Zo wordt er volgens hem aan gewerkt om de techniek aan te passen, zodat bommen die niet direct exploderen door een zelfdestructief mechanisme alsnog snel ontploffen.