DEN HAAG - CDA-leider Balkenende wil toch als eerste om de tafel met de PvdA om te proberen een regering te vormen. Volgens hem wijst de verkiezingsuitslag het meest in de richting van een kabinet van CDA en PvdA. Er is een stabiele regering nodig met draagvlak voor moeilijke maatregelen, zei Balkenende maandag na zijn gesprek met informateur Donner.

Bekijk video:Smallbandof Breedband

Tot dusver hield Balkenende als enige fractievoorzitter meerdere coalitiemogelijkheden open, omdat hij niet zo happig is op samenwerking met de sociaal-democraten. Hij noemde die onlangs nog "een groot risico".

Balkenende benadrukte maandag na zijn gesprek met Donner dat de inhoudelijke verschillen tussen CDA en PvdA nog steeds bestaan. Vooral op financieel-economisch terrein en bij de vernieuwing van het onderwijs en de zorg lopen de standpunten behoorlijk uiteen. "Maar we moeten met open vizier met elkaar praten", aldus de CDA-leider. "Er moet een houding ontstaan van: wij zijn on speaking terms met elkaar."

Balkenende verwacht dat de inhoudelijke besprekingen van CDA en PvdA eind deze week, of anders begin volgende week, kunnen beginnen. Dat zullen niet direct onderhandelingen zijn, maar in eerste instantie zal worden gekeken "langs welke wegen we er samen uit kunnen komen", aldus de CDA-leider. Na Balkenende ontving Donner PvdA-leider Bos.

Zalm

VVD-leider Zalm noemde het "voor de hand liggend" dat CDA en PvdA als eerste gaan proberen een nieuwe regering te vormen. Wel heeft hij informateur Donner voorgehouden dat het niet meevalt met de PvdA de nodige financieel-economische maatregelen te treffen. "Niet alle partijen hebben de kiezers goed voorbereid op harde maatregelen."

Volgens Zalm heeft hij nog een beetje vanuit zijn oude functie van minister van Financiën met Donner gepraat over de moeilijke financiële situatie.