DEN HAAG - Ziekenhuizen moeten laten weten hoe vaak complicaties optreden bij behandelingen en hoe ernstig die zijn. Zo zullen patiënten ziekenhuizen waar veel fout gaat mijden.

Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) zaterdag gezegd in een gesprek met NRC-Handelsblad. "Als je aan je blindedarm geopereerd wordt, wil je weten welk ziekenhuis die operatie vaker uitvoert en waar het wel eens mis is gegaan."

Inspectie

Momenteel melden ziekenhuizen complicaties bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De bewindsman schrijft hierover volgende week een brief aan de Tweede Kamer.

Klink wil de positie van de patiënt in de huidige Zorgverzekeringswet verbeteren. Hij wil dat er op kwaliteit wordt geconcurreerd en niet alleen op prijs, zoals volgens hem nu het geval is. De minister vindt dat patiënten volledige toegang moeten krijgen tot informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen of medisch specialisten.

Goedkoper

Hij denkt dat openbaarmaking er toe zal leiden dat de zorg goedkoper wordt, omdat er dan minder medische fouten zullen worden gemaakt. "Als je geen complicaties hebt, hoef je geen dure extra behandelingen te doen of revalidatie", zegt Klink. De bewindsman overweegt met een voorstel voor een Zorgconsumentenwet te komen om de rechten van patiënten vast te leggen.

Patiëntenorganisaties en de Tweede Kamer hebben in het verleden vaak om zo'n wet gevraagd. Zijn voorgangers hebben er nooit een beslissing over genomen. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, die de minister adviseert, vond vorig jaar dat patiënten met een dergelijke wet niet zouden opschieten.