TEHERAN - De Iraanse ambassadeur in Moskou heeft zaterdag ontkend dat hij heeft gezegd dat vijftien gevangen Britse zeelieden in Iran mogelijk voor de rechter moeten verschijnen. Dat meldde het Iraanse persbureau IRNA.

IRNA had eerder gemeld dat de ambassadeur Gholamreza Ansari tegen een Russische tv-zender over een mogelijk proces van de zeelieden had gerept. Maar volgens Ansari is hij verkeerd geciteerd.

Hij zou alleen over een "juridische fase" hebben gesproken waarin de zaak zich nu al bevindt omdat de Britse regering nog niet excuses heeft aangeboden voor het incident. Volgens Londen verbleven de Britten niet in Iraanse wateren, maar voeren ze in Iraakse wateren toen ze op 23 maart werden opgepakt.

Vertaling

In de door IRNA overgenomen 'foute' vertaling van de Russische tv-zender stond: "het is mogelijk dat de Britse militairen die de Iraanse wateren binnendrongen voor de rechtbank moeten verschijnen wegens deze illegale actie".

De kwestie heeft tot een diplomatieke rel geleid tussen de landen. Ook de Europese Unie heeft de arrestatie veroordeeld en gevraagd om de vrijlating van de vijftien Britten, onder wie een vrouw. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak zijn "ernstige zorgen" uit over de kwestie.