AMSTERDAM - SP-leider Jan Marijnissen wijst een dubbele nationaliteit bij kabinetsleden van de hand. In een interview met de Telegraaf zegt de SP'er dat het "een dikke extra plus" zou zijn als de staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak hun buitenlandse paspoort zouden inleveren.

Een enkele nationaliteit zou volgens Marijnissen beter zijn voor de beeldvorming. "Een bewindspersoon heeft een voorbeeldfunctie", aldus de SP'er. Maar Marijnissen wil "niet in het kamp van Wilders en de VVD zitten".

Het is volgens hem beter als mensen kiezen. "Maar het is vrijblijvend. Mensen mogen het zelf bepalen. De loyaliteitsdiscussie staat hier los van." Er zijn volgens de SP ook praktische redenen waarom mensen hun dubbele nationaliteit houden, bijvoorbeeld omdat ze door de Turkse wetgeving anders niet in aanmerking komen voor een erfenis.

Albayrak gaf eerder aan geen afstand te zullen doen van haar Turkse paspoort. Haar partijgenoot Aboutaleb kan zijn nationaliteit niet opgeven, omdat Marokko dat verbiedt.

Wilders

Met zijn kritiek sluit Marijnissen zich aan bij Geert Wilders, die de discussie over de dubbele nationaliteit onlangs deed opvlammen. Het interview was voor Wilders aanleiding om staatssecretaris Albayrak zaterdag opnieuw op te roepen om haar Turkse nationaliteit op te geven. Volgens Wilders is er sprake is van een "groeiend politiek draagvlak tegen haar dubbele nationaliteit".

Oppositie

Wilders stelt dat inmiddels de drie grootste oppositiepartijen, VVD, SP en PVV, vinden dat Albayrak haar Turkse paspoort moet inleveren. Een woordvoerder van Marijnissen benadrukt dat de SP-leider de PvdA-bewindsvrouw "helemaal niet oproept" en dat het gaat om een eigen keuze van een persoon.