ROTTERDAM - Fotograaf Robin Utrecht heeft de Zilveren Camera gewonnen, de prijs voor de beste nieuwsfoto van het jaar. De winnende foto toont de neergeschoten Pim Fortuyn op de parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum.

Utrecht, als fotograaf in vaste dienst bij het ANP, is tevens uitgeroepen tot Fotojournalist van het jaar. De Canonprijs voor talentvol fotograaf ging naar Justin Jin. De organiserende stichting maakte de winnaars maandagochtend bekend in Rotterdam.

Categorieën

Robin Utrecht maakte niet alleen de beste nieuwsfoto van het jaar, hij werd ook eerste in de categorieën sport, politiek nieuws en portretten. In die laatste groep maakte hij een foto van prins Bernhard die met een ooglapje voor een herdenking bijwoonde omdat hij eerder die dag aan zijn oog was behandeld. Vorige week ontving Utrecht in Parijs al de Prix Bendrihem, een prestigieuze onderscheiding voor de indrukwekkendste foto van een Europees politicus.

In de overige categorieën voor de Zilveren Camera werd Guido Benschop eerste in de serie landelijk nieuws met een reportage over Pim Fortuyn. Bas Czerwinski won in de groep politiek nieuws, Mark van der Zouw in de categorie dagelijks leven, terwijl Marcel van den Bergh in diezelfde groep de beste serie afleverde. Chris de Bode viel in de prijzen in de serie sport.

Op cultuurgebied won Arie Kievit, Martijn van de Griendt deed dat bij documentaire fotografie, Dirk Jan Visser met buitenlands nieuws. In achtereenvolgens dezelfde categorieën pakten Ilse Frech (met een serie), Peter Blok en Martin Roemers de prijzen voor de fotoserie. Roemers was ook de beste in de categorie buitenland documentaire fotografie, Sven Torfinn maakte daar de beste fotoserie.