RIJSWIJK - Dichte mist zorgt vrijdagochtend voor chaos op de wegen, met name in het oosten van het land. De A1 bij Hengelo is vrijdagochtend in beide rijrichtingen afgesloten geweest. Dat was het gevolg van twee ongelukken. Om 10.45 uur is de snelweg vrijgegeven.


Foto: B Kamp | Ravage op de A1

Tussen Hattemerbroek en Kampen was de N50 enkele uren afgesloten. Daar botsten meerdere personenauto's op elkaar. Vijf voertuigen raakten volgens de politie bekneld. Drie personen moesten met lichte verwondingen naar het ziekenhuis. Inmiddels kan het verkeer de weg weer gebruiken.

In het noorden van het land veroorzaakte een aanrijding een lange file op de A7 tussen Drachten en Heerenveen. Twee auto's botsten daar op elkaar. Op de file die daardoor ontstond, reden nog eens vier auto's in. Twee mensen moesten met hun verwondingen naar het ziekenhuis. Eén rijrichting is afgesloten. De politie verwacht om 11.00 uur een strook vrij te kunnen geven.

Kalkoenen

Bij Enter kantelde vrijdagochtend rond 04.00 uur een vrachtwagen met kalkoenen. Vier andere voertuigen botsten op de vrachtwagen. Daarbij vielen een dode en negen gewonden. Een paar uur later gebeurde op dezelfde weg in de tegengestelde rijrichting een ongeluk waarbij een tankauto betrokken was.

Door de mist gingen met name in Oost- en Noord-Nederland spitsstroken op snelwegen dicht. Daardoor was het op de weg drukker dan normaal, aldus de ANWB. Volgens de wegenwacht reikte het zicht op sommige plaatsen niet verder dan 20 tot 30 meter. Een woordvoerder van de politie Friesland maakte zich boos over weggebruikers die desondanks met hoge snelheid bleven rijden.

Trein

Ook treinreizigers tussen Apeldoorn en Deventer leden vrijdagochtend onder het weer. Een automobilist bij een onbewaakte spoorwegovergang zag door de dichte mist een trein niet aankomen. De trein raakte de auto, maar de bestuurder bleef ongedeerd. Het treinverkeer tussen de twee steden lag ongeveer een uur stil.

Hendrik Ido Ambacht

Bij een ongeval op de A16 is vrijdagochtend een 19-jarige mannelijke bestuurder van een personenauto om het leven gekomen. Een andere man raakte levensgevaarlijk gewond. Een ongeval op de A1 kostte een persoon het leven.

Het ongeval op de A16 vond plaats op de rijksweg richting Rotterdam ter hoogte van de afslag Hendrik Ido Ambacht. Bij het ongeval waren een personenauto en een vrachtwagen betrokken. Volgens de politie is de personenauto in volle vaart op de vrachtwagen geklapt, waarbij de bestuurder ter plaatse overleed. De bijrijder is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.

De chauffeur van de vrachtwagen had in eerste instantie niets in de gaten en reed nog enkele meters door, aldus de politie. Hij is ongedeerd en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

Kettingbotsing

Bij aanrijdingen op de N50 in de buurt van Kampen zijn drie mensen lichtgewond geraakt. Ongeveer tien auto's en een tankwagen botsten rond 08.00 uur op elkaar. De rijbaan tussen Hattemerbroek en Kampen is afgesloten voor verkeer.

De politie vermoedt dat de mist de aanrijdingen heeft veroorzaakt. Het duurt waarschijnlijk nog enkele uren voor alle auto's zijn weggesleept en de weg weer in gebruik wordt genomen. Tot die tijd wordt het verkeer omgeleid.