DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) gaat onderzoek doen naar illegaliteit in Nederland. Ze wil op die manier "het verhaal achter illegaliteit" boven tafel krijgen, zo kondigde ze donderdag aan in een overleg met de Tweede Kamer.

De PvdA had vorige week bij haar aangedrongen op een breed onderzoek naar het aantal illegalen. Albayrak voelt daar ook voor en wil gaan achterhalen hoe mensen in de illegaliteit zijn beland, hoe lang ze er al in verkeren en bijvoorbeeld ook of dat het gevolg is van beleid.

Gecompliceerd

De PvdA-staatssecretaris voorspelde dat het een gecompliceerd onderzoek wordt. Daardoor verwacht ze de resultaten pas in 2008. Op basis daarvan zal ze vervolgens met nieuw beleid komen om illegaliteit aan te pakken.

Ze zal daarover dan ook overleggen met minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin), omdat vooral illegale minderjarigen volgens Albayrak tot een kwetsbare groep behoren.

Schattingen

Ze wees erop dat al vaker onderzoek is gedaan naar het aantal illegalen. Maar daarbij ging het altijd om schattingen. Uit de cijfers bleek wel dat het aantal buitenlanders dat illegaal in ons land verblijft, lijkt af te nemen. Tussen april 2005 en april 2006 waren het er naar schatting 75.000 tot 185.000. In de periode 1997-2003 liepen de schattingen uiteen van 125.000 tot 225.000.

PvdA-Kamerlid Hans Spekman zei vorige week dat de overheid de illegalen in de afgelopen jaren heel deskundig heeft weggeredeneerd. "De werkelijkheid is dat mensen op straat leven en in de illegaliteit zitten", aldus Spekman, die in zijn vorige functie als wethouder van Utrecht ook te maken had met deze problematiek.

Albayrak wil dat de onderzoekers ook met gemeenten gaan praten, omdat die goed op de hoogte zijn van de materie.