BRUSSEL - De EU-landen moeten spreken over de Amerikaanse plannen om raketafweer te plaatsen in Polen en Tsjechië, zo heeft de EU-buitenlandgezant Javier Solana donderdag gezegd in het Europees Parlement.

De plaatsing is omstreden. Buurland Rusland is tegen, omdat het de raketafweer ziet als een bedreiging. De VS houden vol dat het schild bedoeld is tegen raketten uit Iran en Noord-Korea.

"Ik denk dat dit een onderwerp is dat in de Europese Unie besproken zou moeten worden", zei Solana. "De EU is geen defensiebondgenootschap, maar heeft wel een defensiebeleid."

NAVO

Het onderwerp ligt momenteel op tafel bij de NAVO. Ministers van Defensie van de NAVO-landen spreken in juni over het antiraketsysteem. Sommigen willen een eigen NAVO-schild tegen raketten, maar anderen zijn tegenstander.

De verdeeldheid onder de EU-landen bleek donderdag alvast bij een debat in het Europees Parlement. De Duitse socialistenleider Martin Schulz zei dat "het antirakettensysteem niets oplost en ons verstrikt in een nieuwe wapenwedloop".

Maar de Poolse conservatief Konrad Szymanksi ging daar tegenin: "De raketafweer is niet het gevaar. Het gevaar is dat een aantal lidstaten de Russische mening overneemt."

Vrees

Bas Belder (SGP) vindt dat de negatieve reacties zijn ingegeven door vrees voor Rusland. De kritiek op het raketsysteem maakt de EU kwetsbaarder en verdeeld. "Na de Europese Irak-crisis moet dat een waar schrikbeeld zijn", aldus Belder, die doelde op de grote onenigheid tussen Europese landen over de inval in Irak.

Belder vindt het project nodig wegens de dreiging van Iran. "De islamitische republiek heeft in de nabije toekomst een arsenaal aan moderne ballistische raketten met een reikwijdte tot 5500 kilometer. Voeg hier Iraans nucleaire inspanningen aan toe en de dreiging voor Europa is op termijn een feit."