AMSTERDAM - De linkse activist Louis Sévèke is uit wraak vermoord. De 38-jarige Rotterdammer die de moord heeft bekend, zou tien jaar geleden door Sévèke uit de Nijmeegse kraakbeweging zijn gewerkt.

Dat melden bronnen binnen justie en politie, schrijft De Gelderlander donderdag.

Sévèke zou Martinus Hendrikus T., zoals de Rotterdammer volgens de Spaanse politie heet, ervan hebben verdacht een infiltrant te zijn van de inlichtingendienst. T. zou in zijn dagboek hebben gezworen hiervoor wraak te nemen op de linkse activist.

Explosieven

Begin deze maand vond de politie in een box in Rotterdam die door de verdachte werd gehuurd voorwerpen die in verband konden worden gebracht met Sévèke. Over de aard van de voorwerpen willen politie en justitie niets kwijt. Volgens de Spaanse politie zijn er onder meer zware explosieven gevonden.

De Gelderlander schrijft dat T. verantwoordelijk wordt gehouden voor onopgehelderde aanslagen in Nijmegen en Arnhem. Zo zou T. in 1996 een aanslag hebben gepleegd op de BASF-vestiging in Arnhem.

Verklaring

Familie en vrienden zeggen donderdag in een verklaring dat Sévèke nooit samen in een kraakpand woonde met de 38-jarige man. Sévèke zou ook niet verantwoordelijk zijn voor het vertrek van de verdachte uit de Nijmeegse krakerswereld.

De verdachte woonde volgens de verklaring in de jaren negentig in een kraakpand en werkte bij de linkse boekhandel Assata. Die boekhandel was gevestigd aan de achterzijde van het bekende Nijmeegse kraakpand De Grote Broek.

Barcelona

T. werd twee weken geleden in een internetcafé in Barcelona aangehouden en versneld uitgeleverd. Hij zit sinds dinsdag in een Nederlandse gevangenis.

Vrijdag wordt hij aan de rechter-commissaris voorgeleid. Dan wordt bepaald of hij langer blijft vastzitten. Behalve van de moord wordt T. verdacht van meerdere gewapende overvallen op banken in Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Nijmegen.

Neergeschoten

De 41-jarige Sévèke werd op 15 november 2005 met twee kogels van dichtbij neergeschoten in het centrum van Nijmegen. Hij stond onder meer bekend om zijn strijd tegen verondersteld onrechtvaardig optreden door de politie en veiligheidsorganisaties.