JERUZALEM - De bloedige aanslagen in Jeruzalem zaterdagavond zijn in een telefoontje aan het BBC-kantoor in Jeruzalem opgeëist door de radicale Islamitische Jihad. Dat meldt de Britse zender zondagmorgen. De beller, die Arabisch sprak, kondigde meer aanslagen aan.

Bij drie bomaanslagen in West-Jeruzalem zijn zaterdagavond zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn de twee daders van de zelfmoordaanslagen. Er zijn circa 170 gewonden gevallen.

Het Palestijnse bestuur heeft de aanslagen scherp veroordeeld en gezegd dat de verantwoordelijken worden vervolgd. Eerder op zaterdag had de Palestijnse politie tien radicalen van de Islamitische Jihad aangehouden, waarbij het tot schietpartijen kwam.

De Israëlische regering heeft evenwel wraak aangekondigd en stelt dat de Palestijnse leider Yasser Arafat verantwoordelijk is. De regering van havikSharon kan volgens waarnemers in het Midden-Oosten en in de VS de bomaanslagen aangrijpen om het Palestijnse bestuur van Arafat uit te schakelen. Zo kan hij af van de autonomieakkoorden van Oslo (1993).

Sharon, een tegenstander van de Oslo-akkoorden, is op bezoek in de VS. Twee ministers die hem vergezellen hebben zaterdagavond over een "nieuwe strategie" gesproken waarmee "het Palestijnse bestuur frontaal wordt aangevallen" omdat het "een terroristische eenheid" zou zijn.

Sinds de laatste Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting op 28 september vorig jaar losbarstte, zijn er zeker 1020 doden gevallen. Het gaat om bijna 800 Palestijnen en ruim tweehonderd Israëli's. De bezetting duurt al bijna 35 jaar ondanks VN-resoluties die Israël opdragen de gebieden terug te geven.

/NIEUWSDoden door zelfmoordacties in Jeruzalem