PARIJS - Een voormalige premier in het West-Afrikaanse Ivoorkust, Seydou Diarra, krijgt de taak een nieuwe regering van nationale eenheid te vormen. Dit is zaterdag op een topconferentie in Parijs bekendgemaakt.

Diarra geldt als een neutrale figuur die boven de partijen staat. Hij wordt zelf de nieuwe regeringsleider van een kabinet van negen bewindsleiden.

De Franse president Jacques Chirac is zaterdag gastheer op een conferentie van voornamelijk West-Afrikaanse leiders die een vredesdakkoord tussen strijdende partijen in Ivoorkust willen ondersteunen. De Ivoriaanse president Laurent Gbagbo is ook op de conferentie en aanvaardt het akkoord.

Het werd vrijdag in Marcoussis, vlak ten zuiden van Parijs, gesloten tijdens onderhandelingen die op 15 januari begonnen. Het vredesakkoord moet een einde maken aan gewelddaden die sinds september vooral het westen van het land teisteren. Het akkoord moet tevens de opsplitsing van het land in een regeringsgezind zuiden en een opstandig noorden ongedaan maken.

Wapenstilstand

De noordelijke helft van Ivoorkust viel in september in handen van een rebellengroep en is relatief kalm. De noordelijk rebellen sloten snel een wapenstilstand. Nadat Franse troepen op het bestand kwamen toezien in oktober, doken gewapende bendes in het westen op.

Gbagbo blijft aan

De drie kennelijk politiek actieve, gewapende groepen en de burgerlijke oppositie hebben het vredesakkoord vrijdag onderschreven. De omstreden president Gbagbo blijft aan tot in 2005, de regering wordt geleid door Diarra als neutrale premier. Alle partijen moeten deelnemen aan de nieuwe regering.