DEN HAAG - Het aankomend Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali vindt de profeet Mohammed een perverse man. Volgens haar is de leer van Mohammed gekant tegen vrije meningsuiting.

Dat zegt het VVD-kamerlid zaterdag in een interview in het dagblad Trouw.

"Mohammed is, gemeten naar onze westerse maatstaven een perverse man. Een tiran. Als je niet doet wat hij zegt, loopt het verkeerd met je af. Dat doet mij denken aan al die megalomane machthebbers in het Midden-Oosten: Bin Laden, Khomeini, Saddam."

'Postume chantage'

Hirsi Ali haalt in het interview fel uit naar de 'postume chantage' door de profeet. "Mohammed is als individu verachtelijk. Mohammed zegt dat een vrouw binnenshuis moet blijven, een sluier moet dragen, bepaald werk niet mag verrichten, niet hetzelfde erfrecht heeft als haar man, gestenigd moet worden als zij overspel pleegt - ik wil laten zien dat er ook een andere werkelijkheid is dan de 'waarheid' die, met behulp van Saoedisch geld, over de wereld wordt verspreid."

Kritiek

Hirsi Ali wordt komende week geïnstalleerd als Kamerlid voor de VVD. A. Karagül, voorzitter van de Raad van Moskeeën vroeg zich zaterdag af of Hirsi Ali nog wel als Kamerlid kan aanblijven. "Zij beschuldigt en beledigt moslims. In de Tweede Kamer heeft zij een functie als vertegenwoordiger van de bevolking. Wie vertegenwoordigt zij dan?"

Karagül beoordeelt haar uitspraken in Trouw als onvolwassen en meent dat moslims haar niet serieus moeten nemen. Hij vindt het jammer dat de krant zo veel aandacht aan Hirsi Ali heeft besteed. "Ik zou haar graag naar mijn collega-psychiaters verwijzen." Volgens de voorzitter van de moskeeënraad zal de moslimgemeenschap binnenkort overleg hebben over het VVD-Kamerlid en een gezamenlijk standpunt innemen.

'Losgeslagen ongelovige'

De uitspraken van deze 'losgeslagen ongelovige' ondermijnen de cohesie in de Nederlandse samenleving, zegt voorzitter A. Tonca van de koepelorganisatie van Turkse moskeeën in ons land, TICF. "Zij zorgt voor een tweedeling tussen moslims en niet-moslims en draagt bij aan de voedingsbodem voor extremisme in Nederland." Hij vraagt de VVD haar ertoe te brengen dat zij haar uitspraken terugneemt. Islamitische VVD-leden moeten er zorg voor dragen dat zij ophoudt met dit soort 'leugens en uitspraken'.

'Beneden alle peil'

Woordvoerder H. Karacaer van de Turkse islamitische organisatie Milli Görüs Nederland noemde in een reactie de uitspraken van Hirsi Ali 'beneden alle peil'. Een centrale figuur in een godsdienst kun je volgens hem niet op die manier kleineren. Hij wil VVD-fractieleider Zalm vragen of die de visie van het verse Kamerlid deelt.

Vorig jaar kreeg Hirsi Ali ook veel kritiek van moslims toen ze de islam een achterlijke godsdienst noemde. Inmiddels heeft ze die uitspraak genuanceerd. "Ik vind de islam - je overgeven aan de wil van Allah - een achterlijk uitgangspunt, maar dat wil niet zeggen dat ik de dragers van het geloof ook achterlijk vind. Zij lopen achter. Dat is iets anders. Zij kunnen nog vooruit."

'Einde islam is nabij'

Hirsi Ali zegt ervan overtuigd te zijn dat de islam zijn langste tijd heeft gehad. "Bin Laden en zijn stoet hebben precies het tegenovergestelde bereikt van wat zij voor ogen hadden. Het zal eerst erger worden - de aanval op Irak zal aantonen hoe erg - maar 11 september was het begin van het einde van de islam."

Christenen ook

Ook christenen zouden volgens Hirsi Ali kritischer naar zichzelf moeten kijken. "Ik denk dat de meeste mensen die zichzelf gelovig noemen in wezen atheïst zijn. Ze vermijden de vraag of ze werkelijk in God geloven en verliezen zichzelf in afgeleiden. We zouden in Nederland een debat moeten voeren over de vraag: komt de moraal van ons, mensen, vandaan of wordt alles door God ingegeven? En dan moeten we beginnen met een analyse van het optreden van Jan Peter Balkenende. Hij heeft het altijd over bijbelse normen en waarden, nooit over de dingen die God ons vraagt te doen of te laten."