DEN HAAG - PvdA-leider Bos ging ervan uit dat Job Cohen acht jaar minister-president zou zijn als zijn partij gedurende die tijd de grootste zou worden. Over wie er bij de volgende verkiezingen lijsttrekker zou moeten worden als Cohen premier zou zijn geweest, heeft het duo geen conclusies getrokken. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Cohen vrijdag in het tv-programma Nederland Kiest.

Cohen onthulde precies twee weken geleden voor het eerst te zijn geconfronteerd met de vraag of hij premier wilde worden toen de Tilburgse burgemeester Stekelenburg hem belde. "Ik heb toen gezegd dat 99 procent in mij zei dat ik dat niet moest doen. Dat was mijn grootste fout", schertste de burgervader.

"Twee weken slecht geslapen"

Sinds het telefoontje heeft Cohen twee weken slecht geslapen. Hij had immers beloofd zes jaar burgemeester van Amsterdam te blijven. "Ik dacht: dat kan ik helemaal niet maken." Cohen wilde ruim twee jaar geleden weg uit politiek Den Haag, mede omdat zijn vrouw de ziekte ms heeft. Volgens Cohen hield zij hem echter niet tegen om premierkandidaat te worden. "Ze zei: hoor eens, ik ben niet de excuustruus om het niet te doen."

In het weekend na het telefoontje van Stekelenburg heeft Cohen telefonisch met partijvoorzitter Koole en lijsttrekker Bos gesproken. Aan het begin van de week hebben Bos en Cohen elkaar ontmoet en elkaar "op intuïtie" het vertrouwen gegeven. "Dat was wel buitengewoon risicovol."

"Veiligheid en integratie"

Nadat Cohen afgelopen zondag als premierkandidaat werd gepresenteerd door de PvdA, besloot de PvdA dat alleen Bos met de andere lijsttrekkers in debat zou gaan en dat Cohen zou zwijgen. "Ik was het daar mee eens", aldus Cohen, die wel toegaf dat hij graag met de anderen had willen praten. "Veiligheid, integratie en dualisme waren een aantal onderwerpen die ik wel mooi had gevonden."

Cohen bezwoer geen vice-premier te worden in het komende kabinet.