DEELEN - Een 20-jarige asielzoeker uit Azerbeidzjan heeft zich maandag, naar nu bekend is geworden, van het leven beroofd in het opvangcentrum in Deelen. Dat gebeurde kort nadat de man te horen kreeg dat hij terug moet naar zijn vaderland.

Dit zegt woordvoerder A. Pouri van de vluchtelingenorganisatie Prime in Den Haag. De politie ter plaatse wil alleen bevestigen dat er maandag iemand in het opvangcentrum aan een niet-natuurlijke dood is gestorven en dat er geen misdaad in het spel was. De man verbleef in het opvangcentrum met zijn broer en schoonzus.

"Komt vaker voor"

Zelfmoord door asielzoekers komt vaker voor. Volgens Pouri slaan jaarlijks "meer dan tien" vluchtelingen de hand aan zichzelf. Dit jaar zou het tot dusver gaan om acht mensen. "Onder anderen twee Irakezen hebben zich van het leven beroofd", aldus Pouri. Pouri vindt dat psychische problemen onder vluchtelingen eerder serieus moeten worden genomen. Naar zijn idee is dat nu niet het geval.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland plegen jaarlijks "enkele vluchtelingen" zelfmoord. De woordvoerster zegt dat psychische problemen veelal worden versterkt doordat de vluchtelingen lange tijd in onzekerheid zitten. "Dan worden mensen alleen maar instabieler."