EINDHOVEN - Een door studenten in scène gezette nepontvoering heeft vorige week het onderzoek naar een ernstige verkrachtingszaak belemmerd. Omdat de politie veel personeel inzette bij de vermeende kidnap, waren er geen mensen beschikbaar om meteen na de verkrachting een buurtonderzoek in te stellen. Een woordvoerder van de Eindhovense politie heeft dit vrijdag desgevraagd bevestigd.

Delftse studenten dwongen met enig geweld een bestuurslid van een Eindhovense studievereniging in een auto en reden met hem weg. Een getuige meldde dat aan de politie. Die sloeg meteen groot alarm. Pas enkele uren later werd duidelijk dat het om een grap ging. De studenten uit Delft hadden de Eindhovenaar ontvoerd om een eerder bij hen gestolen vlag terug te veroveren.

Terwijl de politie volop op zoek was naar het slachtoffer van de ontvoering, kwam ook de melding van de verkrachting binnen. Een patrouille rukte weliswaar onmiddellijk uit, maar voor een ruim opgezet onderzoek in de buurt waren geen mensen beschikbaar. De ontvoering had een hogere prioriteit, aldus de zegsman van de politie.

Als de korpschef en burgemeester Welschen ermee instemmen, krijgen de studenten wellicht een alternatieve straf. Als dat niet kan, overweegt de politie hen civielrechtelijk aan te pakken. In dat geval kunnen ze een forse rekening verwachten voor de inzet van politiemensen gedurende vier uur. Daar komen de materiaalkosten nog bij.