AMSTERDAM - Kinderen die verwekt zijn via reageerbuisbevruchting (IVF) hebben vijf tot zeven keer zoveel kans om een zeldzame vorm van netvlieskanker te krijgen als andere kinderen. Dit bleek uit onderzoek van het Amsterdamse VU Medisch Centrum en het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Het medisch tijdschrift The Lancet publiceerde het onderzoek. Volgens een woordvoerder van het VU Medisch Centrum zou het voor het eerst zijn dat er een verband wordt aangetoond tussen kanker en reageerbuisbevruchting.

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam is het enige behandelcentrum in Nederland voor retinoblastoom, een kwaadaardige oogtumor in het netvlies van jonge kinderen. Het centrum krijgt per jaar te maken met tien tot vijftien kinderen die de kanker hebben. Dit komt neer op één op 17.000 gevallen per jaar. De afgelopen anderhalf jaar waren daar vijf kinderen bij die verwekt zijn via IVF.

Genezing

Volgens een woordvoerder geneest in Nederland ruim 95 procent van de patiënten. Wel is het zo dat een aantal kinderen een oog verliest.

Het VU Medisch Centrum benadrukt dat de kans voor IVF-kinderen om de ziekte te krijgen heel klein is. Het centrum wil vervolgonderzoek doen naar de vraag hoe de kanker ontstaat, en het verhoogde risico voor IVF-kinderen. Eerder onderzoek toonde geen verband tussen de reageerbuisbevruchting en kanker aan.