DEN HAAG - PVV-leider en Kamerlid Geert Wilders vindt dat zijn critici het klimaat creëren voor een politieke moord. In een interview met het Nederlands Dagblad zegt hij vrijdag dat een sfeer van "haat en agressie" is ontstaan waarin iemand kan denken "dat buitenwettelijke middelen geoorloofd zijn om mij en mijn mensen af te stoppen".

Wilders reageert hiermee op initiatieven van zijn politieke tegenstanders om hem tegengas te geven, zoals de website tegenhaatzaaien.nl die de voormalige Amsterdamse PvdA-wethouder Michael van der Vlis deze week lanceerde.

Complot

Volgens Wilders is sprake van een complot tegen hem. Linkse columnisten als Marcel van Dam en Paul Scheffer zetten hem neer als "iemand die buiten de wet staat, als de aanvoerder van een fascistische partij, die ademocratisch zou zijn en overeenkomsten vertoont met de nazi's", zegt hij.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat "het spreken over bedreigingen beter achterwege gelaten kan worden". De premier voegde er aan toe dat "je je kunt afvragen of de uitlatingen van de heer Wilders wel altijd bijdragen aan een klimaat van respect".

Hij verwees naar de uitspraak van Wilders dat er in Nederland "een tsunami van islamisering" dreigt.