AMSTERDAM - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil dat de Europese Unie president Robert Mugabe van Zimbabwe harder aanpakte. De sancties die sinds 2002 gelden moeten wat hem betreft worden verzwaard. Dat meldt de NOS donderdag.

De dictatoriale Mugabe is al sinds 1987 aan de macht in het Afrikaanse land. Koenders vindt dat het Mugabe-regime in Zimbabwe heeft geleid tot een humanitaire ramp.

De PvdA-minister heeft Zuid-Afrika, een buurland van Zimbabwe, aangespoord om ook meer actie te ondernemen. Koenders sprak met de Zuid-Afrikaanse minister van Veiligheid en vroeg hem meer te doen om de mensenrechten in Zimbabwe te beschermen.

Oppositie

De regering van Zimbabwe heeft de laatste tijd hard opgetreden tegen de oppossitie. Onlangs belandde oppositieleider Morgan Tsvangirai in het ziekenhuis met ernstige hoofdwonden na mishandeling.

Mugabe heeft echter geen enkele boodschap aan de kritiek van westerse regeringen op de behandeling van de oppositie. De critici lopen maar "naar de hel", aldus Mugabe een week geleden.