LEEUWARDEN - Het antidiscriminatiebureau (ADB) in Friesland dient een aanklacht in tegen Emile Ratelband wegens discriminerende uitspraken. Dat heeft een woordvoerder van het ADB bevestigd.

Tijdens een bijeenkomst met driehonderd studenten begin deze week in Leeuwarden zou de lijsttrekker van de LijstRatelband hebben gezegd dat "Turkse randgroepjongeren tuig van de richel zijn en dat je ze eigenlijk moet doodschoppen". Verscheidene toehoorders hebben dit bevestigd maar Ratelband ontkent deze uitspraken te hebben gedaan.

Het ADB noemt de uitspraak 'dieptriest'. "Ratelband gaat hiermee over de schreef. Dit is aanzet tot vreemdelingenhaat. Indirect roept hij mensen op tot het doodschoppen van Turken", aldus de woordvoerder.

Een toehoorder uit de zaal diende naar aanleiding van de uitspraak van Ratelband een klacht in bij het ADB. Zaterdag dient het bureau de klacht officieel in bij de politie. Die is woensdag op de hoogte gebracht en heeft bevestigd de klacht in behandeling te zullen nemen.

Ratelband ontkent de uitspraak te hebben gedaan. "Ik zou me over Turkse mensen nooit zo uitlaten. Mijn politieke partij is als enige voorstander van toetreding van Turkije tot de Europese Unie", aldus Ratelband. "Tijdens die bijeenkomst was er wel een toehoorster van buitenlandse afkomst kwaad op mij wegens mijn stellingen over immigratie."