BRUSSEL - In circussen in België is sprake van stelselmatige mishandeling van dieren als apen, tijgers, leeuwen en ijsberen. Dat zei de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA, die de afgelopen jaren in achttien circussen opnamen met verborgen camera's heeft gemaakt.

Volgens GAIA leidt die mishandeling tot mentaal gestoord gedrag bij dieren. Dat leidt ook weer tot gevaar voor het publiek.

De dierenrechtenorganisatie presenteert de geheime videobeelden vrijdag bij de start van een campagne om het gebruik van dieren in circussen te bannen. De mishandeling zou zowel voor als achter de schermen plaatsvinden.

Roken

Door wilde dieren kunstjes te laten vertonen of bijvoorbeeld sigaretten te laten roken, draaien zij op termijn door, meent GAIA-voorman Vandenbossche. De beelden zijn opgenomen in zowel Belgische als buitenlandse circussen die optraden bij de zuiderburen.

GAIA maakte eerder naam door met verborgen camera's dierenmishandeling te filmen op veemarkten in België. Tot een veroordeling van de betrokken veehandelaren kwam het niet, omdat de beelden volgens de rechter niet op legale wijze waren verkregen. GAIA-voorman Vandenbossche zegt daarom nu geen rechtszaak te willen voeren.

'voldoende magie'

Vandenbossche gaat de beelden wel gebruiken als drukmiddel om het gebruik van wilde dieren in circussen op termijn volledig uit te bannen. Volgens hem kan een circus ook 'voldoende magie'bieden zonder acts met dieren.

Hij klaagt er verder over dat in tegenstelling tot voor dierentuinen, voor de circuswereld nauwelijks regels bestaan voor de omgang met dieren.