SEOUL - De gesprekken tussen Zuid- en Noord-Korea om te trachten een vreedzaam einde te maken aan de nucleaire crisis hebben weinig opgeleverd. Seoul verklaarde teleurgesteld te zijn dat de stalinistische noorderbuur zich niet heeft uitgesproken voor het beëindigen van hun atoomprogramma. Zuid-Korea stuurt volgende week een gezant naar het noorden.

De leider van de Zuid-Koreaanse delegatie, minister Jeong Se-Hyun, verklaarde vrijdag dat er "niet veel vooruitgang" is geboekt. Verder dan tot een belofte samen te zullen blijven zoeken naar een vreedzame oplossing van het conflict kwamen de partijen niet.

"Het zuiden en noorden hebben hun positie over deze kwestie uitgewisseld en zijn overeengekomen om samen te zoeken naar een vreedzame oplossing", luidde een verklaring van beide partijen die was opgesteld nog voordat de gesprekken waren afgerond.

Geen enkele concessie

Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse delegatie zei dat Pyongyang geen enkele concessie wilde doen tenzij er directe besprekingen komen met Washington. "Noord-Korea bleef er aan vasthouden dat deze nucleaire zaak alleen opgelost kan worden door middel van een dialoog met de Verenigde Staten. Natuurlijk hebben we gefaald de meningsverschillen te verkleinen, maar de overeenkomst de zaak vreedzaam op te lossen is belangrijk", aldus de zegsman.

Eerder weigerde Noord-Korea de crisis over zijn kernprogramma nog met Zuid-Korea te bespreken, omdat het probleem internationaal zou zijn. Besprekingen met Seoul in het verleden mochten van Pyongyang alleen gaan over economische samenwerking.

Speciale gezant

Zuid-Korea maakte vrijdag bekend maandag 27 januari een speciale gezant naar de noorderburen te sturen. Ook die moet proberen de nucleaire crisis op te lossen. Het gaat om Lim Dong-won, veiligheidsadviseur van president Kim Dae-jung. Hij krijgt een brief mee van de president.

Ook een naaste medewerker van de nieuwe president, Roh Moo-hyun, reist mee. Noord-Korea heeft het driedaagse bezoek al bevestigd en zei dat het om een Zuid-Koreaans initiatief gaat.