AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam kreeg "honderden telefoontjes" na een oproep zich te melden over de praktijken van de tandarts Hok Tong K.. Dat zei officier van justitie Hetty Hoekstra donderdag tijdens een zogeheten pro forma-zitting op de rechtbank in Amsterdam.

Justitie had bij een uitzonderlijke actie alle 2000 patiënten van K. aangeschreven met het verzoek aangifte te doen.

Het OM heeft de Amsterdamse tandarts aangeklaagd wegens wanpraktijken. K. wordt ervan verdacht de afgelopen jaren de gebitten van zeker tien van zijn patiënten te hebben geruïneerd.

"Van de honderden mensen die hebben gebeld, hebben we een selectie gemaakt om de zaak in de hand te houden", zei Hoekstra. Na de aanschrijving van justitie kwamen ook drie positieve reacties.

Röntgenfoto's

De rechtbank besloot de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden omdat er nog meer onderzoek moet worden verricht. Een externe deskundige op het gebied van de tandheelkunde gaat aan de hand van röntgenfoto's van patiënten zijn oordeel geven over de beschadigde tanden en kiezen. Justitie heeft gedupeerden gevraagd röntgenfoto's af te staan als bewijsmateriaal. Ook moet de verdachte nog een gedragskundig onderzoek ondergaan.

K. werd in de jaren negentig meerdere keren bestraft door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. In 2003 verbood het tuchtcollege de man nog langer te werken als tandarts. Een jaar later kreeg hij in Rotterdam een straf van drie maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, en een boete van 1000 euro. Ondanks al deze straffen pakte K. zijn werk als tandarts steeds weer op in zijn praktijk in Amsterdam-Buitenveldert.

Luisteren

"Dat roept het beeld op van iemand die niet wil luisteren", aldus de rechter. "U gaat gewoon door." K. gaf toe dat hij verkeerde dingen had gedaan, maar vertelde dat hij "een speciale band" met zijn patiënten had. "Daar worstelde ik mee. Ik wilde wel stoppen, maar zocht nog naar een oplossing hoe ik met mijn patiënten moest omgaan."

Ook zei hij door een eerder faillissement nog niet op de hoogte te zijn van de boetes, waarschuwingen en schorsingen die hem in de jaren negentig waren opgelegd. De rechtbank zal de zaak waarschijnlijk in september inhoudelijk behandelen en trekt daar twee dagen voor uit.