SANTO DOMINGO - De 18-jarige Mandy Pijnenburg uit Tilburg moet op de Dominicaanse Republiek tien jaar de cel in wegens cocaïnesmokkel. Dat meldde Omroep Brabant donderdag.

Dominicaanse autoriteiten troffen vorig jaar juli 22 kilo cocaïne aan in de koffer van Pijnenburg. Volgens de Tilburgse heeft een loverboy haar gedwongen de drugs te smokkelen. Deze zou hebben gedreigd de familie iets aan te doen als ze zou weigeren.

De Dominicaanse rechtbank negeerde dat verhaal. Het is onbekend of hoger beroep wordt aangetekend tegen het vonnis. De moeder van Mandy Pijnenburg was deze week bij het proces aanwezig. Vader Bart wachtte thuis het vonnis af.

Hij had voorafgaande aan de zitting informeel gehoord dat de eis vijf jaar zou worden. "Toen gisteren bleek dat de eis twaalf jaar luidde, was dat een behoorlijke tegenvaller. We waren daar niet op voorbereid. Van al het bewijsmateriaal waar wij mee kwamen is niets meegenomen." De uitspraak van tien jaar cel volgde direct na de zitting.

Hoger beroep

"We zoeken nog uit of we hoger beroep aantekenen. Ook blijven we naar andere manieren zoeken om Mandy eerder vrij te krijgen of in Nederland haar straf te laten uitzitten", zegt Pijnenburg.

Nederland heeft geen verdrag met de Dominicaanse Republiek om gevangenen hun straf in eigen land te laten zitten.