AMSTERDAM - Een golf van steekpartijen teistert Nederlandse scholen. In Amsterdam, Oss en Naaldwijk raakten jongeren gewond bij steekincidenten.

Bekijk video

Bij een steekpartij op het plein van het Amsterdamse Marcanti College in de Jan van Galenstraat raakte donderdagochtend een 14-jarige jongen gewond. Het slachtoffer is met een steekwond in de onderrug naar een ziekenhuis overgebracht, aldus de politie. Hij was aanspreekbaar.

Vermoedelijk hebben de dader en het slachtoffer "irritatie gehad" over een uit de hand gelopen spelletje. De 15-jarige dader stak zijn medescholier een keer en sloeg op de vlucht. De politie kon de verdachte later op de dag aanhouden. Hij is naar het politiebureau overgebracht voor verhoor.

De twee tieners zijn leerlingen van de vmbo-school. De lessen op school zijn gewoon doorgegaan, aldus een woordvoerder van de politie.

Oss

Ook op ROC de Leijgraaf in het Brabantse Oss heeft donderdag een steekpartij plaatsgevonden. Daarbij raakte een 18-jarige Ossenaar gewond. Hij is met steekwonden overgebracht naar een ziekenhuis. Een 16-jarige plaatsgenoot is aangehouden als verdachte, meldt de politie.

Het incident vond plaats bij de rijwielstalling van ROC De Leijgraaf. De 16-jarige verdachte is volgens de politie een leerling van de school. Het slachtoffer was geen leerling van de onderwijsinstelling.

De man werd in eerste instantie opgenomen op de afdeling intensive care van het ziekenhuis, maar werd later verplaatst naar een andere afdeling. De politie kon donderdagmiddag nog niets zeggen over zijn toestand en toonde zich donderdag verrast door de steekpartij.

Jeugdagent

Via een jeugdagent, die is toegewezen aan de school, houdt de politie contact met de leerlingen zodat ze weet wat er onder de scholieren leeft. Er waren volgens de politie echter geen voortekenen van het gewelddadige incident.

ROC de Leijgraaf in Oss heeft 2000 leerlingen. Om te voorkomen dat onbevoegden het schoolgebouw binnen gaan, hebben alle scholieren een badge van het onderwijsinstituut op zak. Deze moet op verzoek van een conciërge worden getoond in het gebouw.

Afgrendelen

Volgens de directeur van ROC De Leijgraaf, Marc Veldhoven, is het schoolplein echter wel vrij toegankelijk voor anderen. Hij ziet ook weinig heil in het afgrendelen van dat plein. "Daardoor neemt het gevoel van onveiligheid alleen maar toe."

Volgens de directeur heeft de school wel vier conciërges in dienst die zijn getraind in geweldsbeheersing.

Geschrokken

Volgens Veldhoven zijn de leerlingen erg geschrokken van de steekpartij. Ze zijn in de school opgevangen en later naar huis gestuurd. De ouders van de scholieren hebben een brief gekregen met telefoonnummers waarop zij informatie kunnen opvragen.

De school gaat vrijdag gewoon open. De leiding van de instelling heeft op voorhand echter wel contact met de GGD en GGZ over de manier waarop de leerlingen worden opgevangen.

Naaldwijk

Op een school in het Zuid-Hollandse Naaldwijk heeft de politie drie jongens aangehouden, nadat een 16-jarige leerling van de school woensdag gewond raakte na een steekpartij.

Het slachtoffer kreeg ruzie met enkele jongeren, voelde zich bedreigd en rende het schoolgebouw aan de Tiendweg in. De jongeren achtervolgden hem, waarna tijdens een handgemeen een mes werd getrokken, meldt de politie donderdag. De jongen is door een arts behandeld.

Vlak na de steekpartij werd een 19-jarige man uit Den Haag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het voorval. 's Avonds meldde een 17-jarige verdachte uit Maassluis zich bij de politie. Donderdagochtend werd in het Westlandse De Lier nog een 17-jarige verdachte opgepakt. De politie onderzoekt de rol van de verdachten en de aanleiding van de steekpartij.

Rotterdam

Eerder deze week vond op het Rotterdamse Zadkine College een steekpartij plaats. Daarbij raakte een jongen gewond. De politie hield in totaal elf minderjarige mensen aan. Negen van hen zitten nog vast.