DEN HAAG - Demissionair premier Balkenende gaat vrijdagochtend als eerste fractievoorzitter van de partijen in de Tweede Kamer naar koningin Beatrix in paleis Noordeinde. Hij zal haar adviseren over de te nemen stappen na de verkiezingen van woensdag. Na de CDA'er volgen de fractieleiders Bos van de PvdA en Zalm van de VVD.

Vrijdagmiddag en aan het begin van de avond verschijnen de andere fractievoorzitters, die donderdag door de nieuwe fracties zijn gekozen, bij de koningin. Het gaat om Marijnissen (SP), Herben (LPF), Halsema (GroenLinks), Dittrich (D66), Rouvoet (ChristenUnie) en Van der Vlies (SGP).

Na de adviezen benoemt koningin Beatrix waarschijnlijk een informateur, die de mogelijkheden voor een kabinet moet aftasten. Er komt geen debat in de Tweede Kamer voordat de informateur aan de slag gaat.

Het CDA lijkt niet onder een kabinet met de Pvda uit te kunnen, hoewel dat volgens Balkenende "grote risico's" met zich meebrengt. Donderdag maakte de nieuwe D66-fractievoorzitter Dittrich een einde aan de illusies van het CDA om met de progressief-liberalen en de VVD een regering te vormen.

Omdat CDA-leider Balkenende hernieuwde samenwerking met de LPF al als "ongeloofwaardig" heeft betiteld, rest de christen-democraten voor een meerderheidskabinet op dit moment geen andere keuze dan met de PvdA in zee te gaan.