BERLIJN - In Berlijn hebben zaterdag 3000 neonazi's een demonstratie gehouden. Het was een van de grootste bijeenkomsten van extreemrechts in de Duitse hoofdstad sinds de Tweede Wereldoorlog. De politie kwam in actie tegen een groep autonomen die tegen de mars van de neonazi's betoogden.

De mars was georganiseerd door de extreemrechtse partij NDP uit protest tegen een tentoonstelling over de misdaden van het Duitse leger tijdens de oorlog. Aanvankelijk wilden de neonazi's door de joodse wijk van Berlijn lopen. Het gemeentebestuur had daar ook toestemming voor gegeven, tot woede van de regering en joodse groeperingen.

Op het laatste moment werd van de route afgeweken omdat inmiddels een groep linkse demonstranten op de been was die de rechtse betogers wilde tegenhouden. Zo'n 4000 agenten stonden klaar om een eventuele confrontatie te vermijden. Toen een poging om de autonomen heen te zenden mislukte, gebruikte de politie het waterkanon en traangas om hen uiteen te jagen. De betogers koelden vervolgens hun woede met stenen die ze uit de straat hadden gehaald.

De tentoonstelling over de Wehrmacht is al op diverse andere plaatsen in Duitsland te zien geweest. De neonazi's zijn ervan beschuldigd de expositie alleen maar als excuus te gebruiken om demonstratief door de joodse wijk te lopen. Het gemeentebestuur van Berlijn vond dat de betoging van extreemrechts door mocht gaan omdat een verbod in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. De joodse gemeenschap noemde de betoging echter een ramp.