WILLEMSTAD - De bodyscanner op het Curaçaose vliegveld Hato die passagiers moet onderzoeken die verdacht worden van het slikken van drugsbolletjes, is geschikt voor dit doel. Dat staat in het voorlopige rapport van een stralingsdeskundige van het Rotterdamse bedrijf Radprotec. Hij was door de Antilliaanse regering gevraagd zijn mening te geven over de risico's die het apparaat meebrengt voor de volksgezondheid.

De deskundige concludeert dat de verdachte aan een internationaal geaccepteerde stralingsdosis wordt blootgesteld. Volgens hem levert het apparaat ook geen risico's op voor het personeel dat de Siemens Siremobil bedient.

De expert vindt dat het röntgenonderzoek dient te worden uitgevoerd door medisch personeel, bij voorkeur een radioloog. Hij beveelt aan om het aantal opnamen te registreren. Ook wil hij dat de Inspectie Volksgezondheid toezicht houdt.

Integriteit van het lichaam

De Antilliaanse minister Theodora-Brewster (Volksgezondheid) heeft de Staten (het parlement) donderdag laten weten dat ze de mening van de Wereld Gezondheidsorganisatie wil afwachten voordat een besluit wordt genomen over de ingebruikname van de bodyscanner. Ook is ze van mening dat de ministerraad nog moet vergaderen over deze zaak. "Een standpunt van het kabinet acht ik onontbeerlijk. Aan deze kwestie kleven vragen omtrent privacy en de integriteit van het lichaam.''

Theodora-Brewster stelde de ingebruikname van de bodyscanner vorige week uit. Minister Ribeiro (Justitie) ging akkoord, maar zijn geduld is op. "Het toneelstuk heeft al te lang geduurd. De tijd is aangebroken om tot actie over te gaan. De bodyscanner moet zo snel mogelijk in gebruik worden genomen'', aldus de minister.