PARIJS/WENEN - VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari is voorstander van een onafhankelijk Kosovo onder internationaal toezicht. Ahtisaari stelt dat in een notitie over de toekomst van de afvallige Servische provincie, die hij vorige week naar secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties stuurde.

De Franse krant Le Monde publiceerde dinsdag uit het vertrouwelijke rapport van Ahtisaari.

Zelfbestuur

Topoverleg tussen de Kosovo-Albanezen en Servië over de toekomst van Kosovo eindigde anderhalve week geleden in Wenen zonder dat de partijen een akkoord bereikten. Het oorspronkelijke plan van Ahtisaari voorzag in vergaand zelfbestuur voor de Kosovo-Albanezen onder toezicht van de Europese Unie.

De woordvoerder van Ahtisaari zei dinsdag in een reactie op de publicatie dat "alle partijen de voorstellen van de heer Ahtisaari" al hadden "geïnterpreteerd als onafhankelijkheid onder internationaal toezicht met beperkte soevereiniteit". Ahtisaari heeft de afgelopen maanden het gebruik van het woord 'onafhankelijkheid' in de openbaarheid zorgvuldig vermeden.

VN-bestuur

Kosovo staat sinds de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 onder tijdelijk civiel VN-bestuur. De door de NAVO geleide vredesmacht KFOR zorgt er voor veiligheid. De VN wil nog dit jaar een nieuwe, definitieve status voor Kosovo bepalen. De etnisch Albanese meerderheid wil onafhankelijkheid. Servië wil zijn provincie terug.

Minderheden

Volgens de in Le Monde gepubliceerde tekst vindt Ahtisaari dat Kosovo nu een "beperkte capaciteit" heeft om minderheden te beschermen. Daarom is internationaal toezicht "bijzonder belangrijk". De Servische minderheid in Kosovo heeft zich onder KFOR-bescherming in enclaves verschanst.