AMSTERDAM - In de eerste peilingen na de val van het kabinet stond de SP van Jan Marijnissen op een megawinst. De partij kwam met 18 tot 22 zetels zelfs in de buurt van de PvdA. Woensdagavond bleef de partij echter steken op 9 zetels, een handhaving van het huidige zeteltal. En toch was Marijnissen tevreden.

Video Bijeenkomst SP in Amsterdam (video)

"Onze droom voor een beter Nederland is weer dichterbij gekomen", zo opende Marijnissen zijn toespraak in de Melkweg in Amsterdam. De SP staat op dat moment op tien zetels, een te verwaarlozen winst van één zetel. "Als het meezit zijn we de vierde partij van het land. Ik ben niet teleurgesteld. De SP heeft voor de vierde maal op rij gewonnen, dit is nog nooit vertoond."

De SP werd uiteindelijk de vierde partij van het land, maar moest nog wel één zetel inleveren. De zetelwinst voor de SP bleef beperkt, omdat het kabinet slechts 87 dagen heeft geregeerd, aldus Marijnissen. "Dit is een mooie consolidatie van de winst van de afgelopen jaren. We hebben loon naar werken gekregen. De SP heeft al jaren het snelst groeiende ledental, inmiddels meer dan 38.000!"

Standpunten overnemen

Volgens Marijnissen hebben PvdA en GroenLinks standpunten van de SP overgenomen en heeft dit zijn partij parten gespeeld. "Bos heeft een links alternatief afgewezen. Het is onze heilige taak om de PvdA te herinneren aan de gedane beloften."

Ook de strijd om de meerderheid, CDA-VVD of CDA-PvdA, heeft de SP volgens Marijnissen stemmen gekost. Hoe meer de PvdA in de peilingen steeg, hoe meer de winst van de SP leek te verdampen. "Maar ik kan het mensen niet kwalijk nemen dat zij strategisch hebben gestemd." Marijnissen blijft strijdlustig: "We gaan door op de ingeslagen weg. We hebben meer stemmen dan ooit gehaald, we gaan door met de strijd."

Prognose

De eerste prognose, vlak na het sluiten van de stemlokalen, gaf de SP elf zetels. Partijsecretaris en campagneleider Tiny Kox is opgetogen. "De SP wint voor de vierde keer op rij, een unicum in de Nederlandse parlementaire geschiedenis." Kox noemt de winst voor de SP 'uniek' omdat de PvdA zoveel heeft gewonnen. "Dit is het bewijs dat de SP kan blijven doorgroeien."

Even later is de SP volgens voorlopige uitslagen terug op negen zetels.De reacties zijn afwachtend. "Uitslagen van grote steden, waar de SP een trouwe aanhang heeft moeten nog binnenkomen", aldus Agnes Kant, de nummer twee op de lijst. Piet de Ruiter, nummer zes, oogt enigszins teleurgesteld. "We moeten afwachten, maar ik had vooraf wel op enige winst gerekend. De zuigkracht van de PvdA is enorm geweest."