AMSTERDAM - In de Deventer-moordzaak is nieuw bewijs opgedoken dat pleit tegen de veroordeelde belastingadviseur Ernest Louwes. Het betreft een manuscript van Louwes, geschreven in de gevangenis, schrijft De Telegraaf dinsdag.

In het manuscript staat dat de weduwe Wittenberg op de ochtend van de moord geen witte blouse droeg. De 66-jarige Jacqueline Wittenberg werd later die dag vermoord terwijl ze een witte blouse aanhad, die vol zat met DNA-sporen van Louwes. Het bewijs zou aantonen dat Louwes nog een keer bij het slachtoffer is langs geweest. Louwes heeft altijd aangegeven de weduwe alleen 's ochtends te hebben bezocht.

"Ik heb mij later nog enigszins de kleding herinnerd welke zij die ochtend droeg. Ik weet niet meer of het een jurk of een mantelpak was, maar de kleur was rood", citeert de krant uit het manuscript.

Volgens De Telegraaf is het manuscript overgedragen aan justitie door de Almeerse schriftkundigen Ed en Wanda Waisvisz. Zij vonden aanvankelijk dat Louwes ten onrechte was veroordeeld en spitten het strafdossier jarenlang op detail door. Eind vorig jaar haakten zij echter af omdat zij zich niet meer konden vinden in de verdediging.

Messteken

De Deventer moordzaak behelst de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Wittenberg werd met vijf messteken om het leven gebracht in haar woning. De belastingadviseur van Wittenberg, Ernest Louwes, is voor deze moord veroordeeld tot twaalf jaar cel.

Maurice de Hond stelt dat de verkeerde verdachte is veroordeeld en dat haar klusjesman, Michael de Jong, de schuldige is. Het nieuwe bewijs zou zijn stelling minder geloofwaardig maken.

Huishoudster

De Hond haalt dinsdag op zijn weblog de getuigenis van de huishoudster nog eens aan. "Een rok met knopen aan de zijkanten, met een bloesje met een vest. Kleuren kan ik mij niet herinneren. Mevrouw Wittenberg had speciale kleding voor het werk. Als ze klaar was deed ze wat anders aan. Mevr. Wittenberg droeg vaak een broek bij het werk en dat was altijd met een bloesje en meestal met een vest, ook wel met een truitje. Eigenlijk nooit niks over die blouse, dat vond ze niet mooi."