BRUSSEL - Net als in Nederland liggen ook in Vlaanderen de belspelletjes onder vuur. Zo erg zelfs dat een presentatrice bedreigd is na een uitzending waarin ze overduidelijk had geknoeid met de oplossing.

Tijdens het spelletje op 15 februari moesten de bellers een woord vormen met de letters S en I. De laatste beller antwoordde SI, wat het juiste antwoord was, maar de presentatrice draaide het antwoordvel snel om. Bekijk de bewuste uitzending op YouTube.

Bedreigingen

De zender kreeg tientallen bedreigingen via e-mail, telefoon en sms, waarna de presentatrice aangifte deed bij de politie. Ze gaf het gesjoemel overigens wel toe in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Volgens de presentatrice deed ze ook maar wat haar werd ingefluisterd door de regisseur.

De producent van het spel heeft de 2000 euro later alsnog overgemaakt aan de winnaar, aldus de krant het Laatste Nieuws maandag.

In Nederland gaf RTL vorige week toe dat belspelletjes niet helemaal eerlijk gaan. Justitie is een onderzoek begonnen tegen twee commerciële omroepen. Belspelletjes mogen niet misleidend of onvolledig zijn, geen valse verwachtingen wekken of aanzetten tot onmatige deelname.