RIJSWIJK - De berichtgeving over de Nederlandse verkiezingen in de buitenlandse kranten richt zich donderdagochtend voor een belangrijk deel op de ondergang van de LPF. Vooral voor de Britse kranten is dat het nieuws.

"Nederlanders keren terug tot de oude orde", kopt The Daily Telegraph. The Independent meldt dat "Fortuyns partij is verpletterd". The Times stelt op zijn beurt vast dat ons land "terugkeert tot de oude coalities".

In vergelijking met de verkiezingen van vorig jaar is de aandacht voor de jongste stembusgang in ons land nu beperkt. In de buurlanden Duitsland en België is de berichtgeving relatief uitgebreid, maar ook vooral feitelijk en zakelijk.

De Standaard

De Standaard (België) noemt de stembusuitslag voor het CDA "indrukwekkend". De LPF heeft het wat deze krant betreft ook minder slecht gedaan dan aanvankelijk was voorspeld. "Een ding lijkt alvast duidelijk. Na de Fortuyn-crisis heeft Nederland opnieuw het centrum gekozen. Wat dat oplevert voor de toekomst, wordt nog afwachten", aldus de krant.

Financial Times

De Financial Times kiest de winst van de PvdA als kern van de berichtgeving. Nederland heeft ondanks dat het CDA de grootste partij is, toch vooral gekozen voor links, vindt het dagblad. De Franse krant Le Monde rept van de "ontbinding" van de LPF" en van de "electorale ondergang van de populisten".

New York Times

The New York Times denkt dat de verkiezingen zullen leiden tot een "kalmer" Nederlands politiek klimaat. Het dagblad noemt Ayaan Hirsi Ali als een van de "overwinnaars" van de stembusgang, overigens zonder te vermelden dat zij parlementariër is geworden.

De VVD'ster wordt slechts aangeduid als een voormalig vluchteling uit Somalië die na dreigementen uit ons land moet vluchten.