DEN HAAG - GroenLinks-lijsttrekker Halsema is tevreden, ondanks de twee zetels verlies in de laatste prognose woensdagavond. Weliswaar een tikkeltje minder tevreden dan eerder op de avond toen haar partij nog op negen zetels stond maar ze is blij dat links heeft gewonnen.


Femke Halsema"De PvdA is enorm gestegen, en dat is nauwelijks van GroenLinks afgegaan."

"We mogen blij zijn dat het verlies beperkt is gebleven tot twee zetels'', zegt Halsema. "De PvdA is enorm gestegen, en dat is nauwelijks van GroenLinks afgegaan.''

Absoluut ongeloofwaardig

Het slechte nieuws is volgens de GroenLinks-lijsttrekker dat de combinatie CDA, VVD en LPF weer een meerderheid heeft in het parlement. "Dat vinden wij niet leuk.'' In de richting van CDA-leider Balkenende zei ze dat hij "volstrekt ongeloofwaardig'' is als ook maar een haar op zijn hoofd aan zo'n coalitie zou denken. Balkenende heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd dat een combinatie met de LPF ongeloofwaardig zou zijn, overigens zonder samenwerking met deze partij uit te sluiten.

Halsema zei woensdag dat wat haar betreft CDA en PvdA moeten proberen een kabinet te vormen maar ze maakte het voorbehoud dat haar fractie daar donderdag ook nog over moet praten.

Twee zetels erbij geluld

Volgens partijvoorzitter M. de Rijk is het beperkte verlies vooral te danken aan het laatste lijsttrekkersdebat, dinsdagavond. "Daar lulde ze er zeker twee zetels bij.'' Ook Rosenmöller, de man die Halsema een kleine twee maanden geleden opvolgde als fractieleider, was zeer te spreken over haar prestatie. "Ze heeft op het juiste moment gepiekt.''