AMSTERDAM - "Wij gaan met een zetel naar bed''. Lijsttrekker M. Thieme van de nieuwe Partij voor de Dieren reageerde woensdagavond laat, nadat ruim de helft van de stemmen was geteld, optimistisch.

Hoewel de partij volgens de laatste prognoses niet in de Tweede Kamer komt, vertrouwde Thieme woensdagavond nadat de stembussen twee uur gesloten waren op stemmen uit de grote steden.

In gemeenten als Purmerend, Vlissingen en Zandvoort kreeg de partij procentueel al genoeg stemmen voor een zetel. In Zandvoort stemde 1,1 procent van de kiezers voor de partij, in Vlissingen was dat 1 procent en in Purmerend 0,8 procent. De partij die opkomt voor het dierenwelzijn is in veel gemeenten vaak de grootste onder de nieuwkomers. In Den Haag kreeg de partij 0,9 procent van de stemmen.

Meer dan Haitske

Na 93 procent van de getelde stemmen zag het niet naar uit dat de partij in de Tweede Kamer komt. De PvdD had 0,5 procent van de stemmen. Dat was altijd nog meer dan Leefbaar Nederland. De partij van Haitske van de Linde had 0,4 procent van het electoraat achter zich. Dat is te weinig om in de Tweede Kamer te blijven.