DEN HAAG - Thom de Graaf stelt zich niet meer verkiesbaar als fractievoorzitter van D66 als de fractie inderdaad een zetel verliest en zou uitkomen op zes stoelen in de Tweede Kamer, zoals dreigt. Dat heeft lijsttrekker De Graaf woensdag gezegd in reactie op de voorlopige uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen.


"Als we verliezen is het logisch dat er een nieuw gezicht naar voren schuift, maar we blijven wachten tot de laatste stemmen vannacht zijn geteld'', aldus De Graaf, die zegt wel te willen aanblijven als Kamerlid

Lousewies van der Laan, nummer twee op de lijst, wordt vooralsnog gezien als meest logische opvolger van De Graaf als fractievoorzitter. Van der Laan zei zelf dat het donderdag aan de fractieleden is om de nieuwe voorzitter te kiezen. "Ik zit pas drie jaar in de politiek en heb nog nooit in de Tweede Kamer gezeten, ik ben nog vrij onervaren,'' aldus Van der Laan. Ze was sinds 1999 fractievoorzitter van D66 in het Europees Parlement.

Geen verwijten

Ondanks de slechte prognoses werd De Graaf bij zijn aankomst in een overvol café in de binnenstad van Den Haag met luid gejuich ontvangen. De Kamerleden van D66 lijken De Graaf niets te verwijten. De Graaf benadrukte woensdag meteen dat hij bij verlies of een gelijk zetelaantal van D66 zijn fractie zal adviseren om niet samen te werken met CDA en VVD.

Tranen

D66 had de campagne toegespitst op extra geld voor onderwijs. Wrang voor de fractie is dat ze door het verlies juist de onderwijsspecialist kwijtraakt, Ursie Lambrechts. Zij stond met betraande ogen in een hoek.