HILVERSUM - Nederlandse pensioenfondsen beleggen in wapenbedrijven die onder meer clusterbommen en landmijnen produceren.

Het Vara/NPS programma Zembla laat zondagavond zien dat onder meer de grote pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegpensioenfonds miljoenen euro's beleggen in de Amerikaanse wapenindustrie.

Kinderarbeid

Uit de uitzending van het televisieprogramma blijkt dat Nederlandse pensioenfondsen in 2006 voor 229 miljoen euro hebben belegd in Amerikaanse clusterbommenproducenten. Vorig jaar staken de fondsen 59 miljoen euro in mijnenfabrieken.

Ook zou veel geld gaan naar bedrijven die het niet zo nauw nemen het kinderarbeid en milieu.

Verwerpelijk

"Clustermunitie is verwerpelijk wapentuig, maar we hebben voor ons zelf geen richtlijnen die ons verbieden om daarin te beleggen", aldus directeur beleggingen R. Munsters van het ABP.

Het fonds voor ambtenaren (2,5 miljoen deelnemers) belegt volgens Zembla in zeven bedrijven die clusterbommen produceren.

Rendement

Ondanks dat Nederland het internationale landmijnenverdrag heeft ondertekend, ziet Munsters geen beletsel. "Onze strategie is om een aantrekkelijk rendement te maken en de ondernemingen die in de wapenindustrie opereren laten soms een aantrekkelijk rendement zien."

Conclusie

Voorzitter H. Alders van het pensioenfonds PGGM voor de zorgsector, liet Zembla weten dat over de controversiële beleggingen wordt gesproken en dat hij niet uitsluit dat het fonds tot de conclusie komt dat "wij dat niet meer moeten doen".

De voorzitter van het Spoorwegpensioenfonds, E. Nikkels, maakte bekend dat zijn fonds "op voorhand geen bedrijven uitsluit. Ook geen wapenfabrikanten."

Principes

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen laat weten dat de betreffende fondsen grote spelers zijn op het financiële veld en dat zij hun maatschappelijke rol serieus nemen.

"De Nederlandse pensioenfondsen werken continu aan de aanscherping van hun principes. Veel fondsen hebben een beleid rond maatschappelijk verantwoord beleggen, dat ze in de dagelijkse praktijk zo goed mogelijk uitvoeren."

Code

Zowel PvdA-Kamerlid Staf Depla als Krista van Velzen van de SP, lieten zondag weten dat zij er voor pleiten dat de overheid pensioenfondsen verplicht hun investeringen openbaar te maken.

"Als je werknemers verplicht deel te nemen aan zo'n fonds, dan hebben zij er recht op te weten waar hun geld heen gaat", aldus Depla. Van Velzen wenst een 'ethische code' voor fondsen.

Controle

Ook CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt dringt aan op openheid van de pensioenfondsen over hun beleggingen, zodat "maatschappelijke controle" mogelijk wordt. Omtzigt denkt aan een code die in samenspraak met de deelnemers van het pensioenfonds wordt opgesteld.