BUNNIK - De VVD moet misschien kiezen voor een rol in de oppositie, vindt lijsttrekker Zalm. "We heben zetels gewonnen, maar niet genoeg. We hadden graag meer gewild'', zei Zalm woensdagavond op de verkiezingsavond van de VVD in Bunnik. Volgens de tussenstand rond half elf staat de VVD op 27 zetels.

VVD-minister van Financiën Hoogervorst denkt evenmindat zijn partij bij de huidige prognose nog deel zal nemen aan een regeringscoalitie. Volgens het onderzoeksbureau NSS/Interview komt een combinatie van CDA en VVD niet verder dan 68 zetels, waarvan slechts 25 voor de VVD.
Zalm: "We heben zetels gewonnen, maar niet genoeg. We hadden graag meer gewild"

In een eerste reactie vanuit de verkiezingsbijeenkomst van de liberalen in Bunnik, wijt Hoogervorst het slechte resultaat aan de strijd tussen PvdA en CDA. Daar is de VVD het slachtoffer van geworden, denkt hij.

Voor de VVD-prominent is de uitslag geen aanleiding om lijsttrekker Zalm te wippen. "Die heeft zich kranig geweerd, daar gaan we gewoon mee door.''

Applaus

Er klonk applaus toen Hoogervorst zei dat lijsttrekker Zalm niets te verwijten valt. Minister Kamp (VROM) liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Een teleurstelling'', zo voegde hij daaraan toe.

De prognose van het ANP waarin de VVD weer twee zetels op kan tellen bij de eerste 25, deed weer wat hoop gloren.