AMSTERDAM - In het Amsterdamse Oosterpark is zondagmiddag het monument voor de vermoorde cineast Theo van Gogh onthuld. Het monument 'De Schreeuw' is een kunstwerk van Jeroen Henneman.

Bekijk video

Twee zussen van de regisseur onthulden het gedenkteken. Burgemeester Job Cohen en voorzitter van stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Martin Verbeet hielden een toespraak. Cabaretier Hans Teeuwen, een goede vriend van Van Gogh, sloot de onthulling af.

Het 4,6 meter hoge kunstwerk werd vrijdag in het park geplaatst tussen de ingangen Kastanjeweg en Eikenweg. Het is gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en de gemeente Amsterdam.

Het werk van thermisch gestraald roestvrij staal werd in januari vorig jaar gekozen uit bijna 150 inzendingen. Bij de keuze waren onder anderen Van Goghs ouders en zijn producent Gijs van de Westelaken betrokken.

Schreeuw

Het kunstwerk heeft verschillende betekenislagen. Het verbeeldt een profiel van Van Gogh, bestaande uit zes silhouetten. Zijn gelaat is aan de ene kant achterovergebogen, en schreeuwt. Aan de andere kant wordt een gesloten mond voorgesteld.

Volgens Henneman verbeeldt de spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond de complexiteit van de vrijheid van meningsuiting.

De zes buigingen van metaal verwijzen naar de filmwereld, waarin regisseurs veelal zes frames gebruiken om een opbouw naar een spanningsclimax neer te zetten, zo meldde het stadsdeel.

Productieproces

Vanaf donderdag is in het CBK Amsterdam een fototentoonstelling te zien over het productieproces van het kunstwerk.

Over het monument was heel wat te doen. De onthulling, die gepland stond voor september vorig jaar, werd toen uitgesteld omdat een verkeerde bouwaanvraag voor het kunstwerk was ingediend.

In de aanvraag stond het werk haaks op het hek voor het Oosterpark, maar volgens Henneman zou het beeld beter tot zijn recht komen wanneer het parallel aan het hek zou worden geplaatst. Hierdoor moest een nieuwe aanvraagprocedure worden gestart.

Daarnaast maakte de Commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam aanvankelijk bezwaar tegen de locatie van het kunstwerk. Het zou beter dichter bij de plaats van de moord geplaatst kunnen worden.

Protesten

Buurtbewoners protesteerden verder tegen de gebrekkige informatievoorziening vanuit het stadsdeel. Deze week probeerde een van hen via de rechter nog tevergeefs te voorkomen dat het beeld werd geplaatst. Het zou volgens haar kunnen leiden tot verstoring van de openbare orde.

Een groep vrienden van Theo van Gogh werkt aan de realisering van een tweede kunstwerk ter nagedachtenis aan de vermoorde filmmaker.

Cactuspeperbus

Onder leiding van filmproducent Gijs van de Westelaken willen zij de Cactuspeperbus van de grond krijgen, een van de ingezonden ontwerpen voor het Theo van Gogh-monument.

De Cactuspeperbus van kunstenaar Arnold Bakker is een rond transformatorhuis met een automatiek. Achter de luikjes staan kleine, stekelige cactussen die te koop zijn voor 2 euro.

Het transformatorhuis met de titel 'Een Prettig Gesprek' verwijst naar de tv-interviews van Van Gogh, waarin hij de geïnterviewde aan het eind een cactus gaf met de uitnodiging de stekels te kussen.

Suggesties

Bij de onthulling van het officiële Van Gogh-monument zondag in het Oosterpark in Amsterdam kregen de aanwezigen al een cactus uitgereikt en een oproep om suggesties achter te laten op de website van Column Productions, het productiebedrijf van Van de Westelaken. Ook worden sponsors gezocht.

De initiatiefnemers vonden het ontwerp dermate origineel, dat ze streven naar de realisering ervan. "De Prettig Gesprek-cactus van Theo van Gogh is bij uitstek geschikt als symbool voor de vrijheid van meningsuiting."

Mobiel

De Cactuspeperbus kan een vaste plek krijgen, maar zou ook mobiel kunnen zijn, bijvoorbeeld op een dorpsplein of een markt.

Van Gogh werd op 2 november 2004 in de Linneausstraat, nabij het Oosterpark, vermoord door de moslimfundamentalist Mohammed Bouyeri. De regisseur had diens woede gewekt, onder meer met 'Submission', een film met kritiek op de islam.

Bouyeri zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord.