AMSTERDAM - "Een prima avond, een prima uitslag''. PvdA-lijsttrekker Bos toont zich woensdag in Amsterdam duidelijk een tevreden man. Maar in een eerste reactie op de prognoses, wil hij nog niet ingaan op de consequenties die de voorspelde uitslag zoud kunnen hebben.

Het CDA kan deze democratische uitspraak van de kiezer niet negeren. Dat is de overtuiging van PvdA-prominenten nadat is gebleken dat de twee partijen in een nek-aan-nek-race zijn verwikkeld om de winst in de Tweede-Kamerverkiezingen.

Cohen

De Amsterdamse burgemeester Cohen, de PvdA-premierskandidaat, spreekt van een fantastische uitslag voor zijn partij. Hij denkt dat een premierschap met de nu beschikbare uitslagen "niet aan de orde is''.
Cohen vindt dat er een "stevige coalitie'' moet komen. Hij zei daarbij dat dat met het CDA nog maar af te wachten is. Cohen vindt het niet erg om als burgemeester in Amsterdam te blijven. "Dat beviel en bevalt me uitstekend.''

Het CDA staat na het tellen van een deel van de stemmen op 44 zetels, de PvdA volgt op twee zetels afstand. "Het CDA moet ons zetelaantal serieus nemen,'' zei partijvoorzitter Koole. Hij doelde daarmee op de wens van de sociaal-democraten om met het CDA een kabinet te gaan vormen.

Stimulerende man

De PvdA staat nu op een zetelwinst van 19 zetels ten opzichte van de huidige Kamer. Die winst is volgens Koole voor een belangrijk deel te danken aan een "fantastische lijsttrekker''. "We hebben de lessen van de flinke nederlaag van vorig jaar goed geleerd en het is heel goed dat we het vertrouwen van zoveel kiezers hebben teruggewonnen.'' PvdA-prominent Klaas de Vries roemde in een eerste reactie ook de verdienste van lijsttrekker Wouter Bos. "Hij is een ongelooflijk stimulerende man in de partij geweest.''

Kok

Voormalig PvdA-leider Wim Kok is ,,heel trots'' op de overwinning die zijn partij woensdag heeft geboekt. Die is volgens hem het resultaat van een ,,fantastische campagne''. Volgens Kok is het succes te danken aan lijsttrekker Bos, maar ook aan het feit dat de PvdA'ers weer in zichzelf zijn gaan geloven. "Bos heeft de partij een gezicht gegeven. Ik ben trots als een vader.''

Kok waarschuwde wel dat de PvdA goed moet omgaan met het het hernieuwde vertrouwen dat ze van de kiezer heeft gekregen. Kok zou het "ongeloofwaardig'' vinden als het CDA nu niet kiest voor een coalitie met de PvdA. Hij vindt dat de kabinetsformatie niet te lang moet duren.