BAGDAD - Drie gifgasaanslagen in het westen van Irak hebben acht mensenlevens geëist. Nog eens circa 350 anderen raakten gewond door de acties, maakten de Amerikaanse strijdkrachten zaterdag bekend. De aanslagen met vrachtwagens met chloorgas hadden vrijdag plaats.

Twee zelfmoordaanslagen waren ten zuiden van Fallujah. Een vuilniswagen ging in Amiriya de lucht in bij de ingang van een groot woningcomplex. Zes personen vonden daar de dood. Veel mensen raakten gewond, onder wie 27 kinderen. De tweede vuilniswagen ontplofte bij de woning van een lokale stamleider. Daar kwamen minstens twee mensen om.

Tank

Beide aanslagen hadden plaats binnen een tijdsbestek van veertig minuten. Bij de tweede aanslag werd gebruik gemaakt van een tank gevuld met 900 liter chloor en explosieven.

Eerder op de dag ontplofte bij een controlepost in de buurt van het rebellenbolwerk Ramadi ook al een bom met chloor. Daardoor raakte een Amerikaanse militair en een Iraakse burger gewond.

Anbar

In de onrustige soennitische provincie Anbar, waarin Ramadi en Fallujah liggen, zijn sinds 28 januari vijf zelfmoordaanslagen met (vracht)auto's met chloorgas gepleegd, aldus het Amerikaanse leger. Volgens de BBC zouden de aanslagen bij Fallujah gericht zijn tegen stamleiders die zich tegen de plaatselijke activiteiten van al-Qaeda hebben uitgesproken.

Chloor is makkelijk verkrijgbaar. Het wordt gebruikt als schoonmaakmiddel en voor waterzuivering. Chloorgas veroorzaakt ernstige brandwonden als het wordt ingeademd.

In de Eerste Wereldoorlog werd het veel als strijdgas ingezet. De voormalige dictator Saddam Hussein zette gifgassen in tegen opstandige Koerden en in de oorlog tegen Iran (1980-1988).