HILVERSUM - De paginagrote advertentie die opiniepeiler Maurice de Hond vrijdag in een aantal dagbladen plaatste, is de NOS in het verkeerde keelgat geschoten.

De omroep heeft het contract met 'huispeiler' De Hond met onmiddellijke ingang ontbonden. Dat maakte de NOS zaterdag bekend.

Kop

Met de advertentie met als kop "Wie stopt dit Openbaar Ministerie?" zette De Hond vrijdag een nieuwe stap in zijn verdediging van Ernest Louwes, de man die is veroordeeld in de Deventer moordzaak.

Volgens de directie en de hoofdredactie van de NOS heeft de opiniepeiler met de campagne een grens overschreden. "De Hond hoort de rol van neutrale peiler te hebben. Het gaat hier om het imago van de NOS. Wij berichten vanuit pure objectiviteit", aldus een woordvoerder.

Mening

Volgens de opiniepeiler moet iedereen doen wat hij goed acht. "Dat doe ik en dat moet de NOS ook doen", aldus De Hond. "Ik ben naast mijn werk ook een burger met een mening. Ik kan mijn persoonlijke mening en mijn werk prima gescheiden houden, dat botst helemaal niet met elkaar."

De dagbladadvertentie was bedoeld als oproep aan parlement en burgers. Volgens De Hond en een groep gelijkgestemde "verontruste burgers" hebben de politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut fout op fout gestapeld en is Louwes ten onrechte veroordeeld.

Gewaarschuwd

"Wij vinden het prima dat Maurice de Hond zich in de Deventer moordzaak wil vastbijten. Dat is zijn goed recht als burger. Maar zijn activiteiten op dat terrein zijn onverenigbaar met zijn rol als onafhankelijk opiniepeiler. Wij hebben Maurice al diverse malen gewaarschuwd dat wij ons zorgen maakten over deze combinatie van activiteiten", aldus Gerard Dielessen, algemeen directeur van de NOS.

Het contract dat de NOS had met het onderzoeksbureau van De Hond zou eind 2007 aflopen. Het is volgens de woordvoerder nog te vroeg om te zeggen of de NOS op zoek gaat naar een vervanger.