WILLEMSTAD/ORANJESTAD - De stembussen in de Nederlandse Antillen en Aruba sluiten woensdag een uur te vroeg. De stembureaus sluiten om drie uur lokale tijd. Dat is acht uur Nederlandse tijd, terwijl de stembureaus in Nederland pas om negen uur dichtgaan.

Een woordvoerster van de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad denkt dat er sprake is van een fout van Den Haag. Het tijdsverschil tussen de Antillen en Nederland was bij de vorige verkiezingen in mei vorig jaar inderdaad zes uur, maar in de winter is het tijdsverschil met de Antillen slechts vijf uur. "Ik vermoed dat daar geen rekening mee is gehouden,'' aldus Capello.

Langer open

Het stembureau voor de Antillen, dat is ingericht in het gebouw van de Vertegenwoordiging op Curaçao, blijft wel een uurtje langer open. "Als er mensen zijn die tussen drie en vier uur hun stembiljet nog komen brengen, accepteren we dat wel'', aldus de woordvoerster.

Tot drie uur

Vertegenwoordiger L. Harteveld op Aruba doet dat niet. "Nee, onze instructie is dat het stembureau sluit om drie uur en daar houden we ons aan. Er is duidelijk aangekondigd dat men zijn stem tot drie uur kan uitbrengen.'' De opkomst is goed, zegt Harteveld. Rond het middaguur zijn op Aruba al circa 250 van de bijna vierhonderd stemmen uitgebracht.

Ook op Curaçao is de opkomst goed, zegt de woordvoerster. Tussen de middag zijn bijna vijfhonderd van de ruim zeshonderd stemmen al binnen.

Kwijt

Bepaald vlekkeloos verlopen de verkiezingen niet voor de stemmers op de Antillen en Aruba. Op Curaçao zijn circa veertig stembiljetten niet tijdig aangekomen. In eerste instantie was sprake van vijftig zoekgeraakte stemkaarten, maar een aantal is dinsdag alsnog met de post gearriveerd.

Op Aruba waren 67 stembiljetten zoekgeraakt, maar op de valreep is nog een postzak teruggevonden met 53 stembiljetten voor personeel van de marinierskazerne Savaneta. Vier personen op Aruba hebben een blanco stembiljet ontvangen. Omdat de Vertegenwoordiging op Aruba geen reserveformulieren heeft, kunnen deze mensen niet stemmen.

De uitslag van de verkiezingen op de Nederlandse Antillen en Aruba wordt na middernacht (Nederlandse tijd) verwacht.