AMSTERDAM - Suriname krijgt mogelijk zijn eerste kerncentrale. In de centrale wordt dertig miljoen dollar geïnvesteerd en Nederlandse investeerders zouden hieraan een bijdrage leveren.

De Surinaamse krant De Ware Tijd meldt vrijdag dat in Groot-Chatillon, tegenover Paranam, een aluminiumfabriek wordt gebouwd. Met de bouw van deze fabriek wordt in de tweede helft van het jaar begonnen. De fabriek moet volgens de krant gevoed worden met kernenergie uit de centrale die vlakbij wordt gebouwd. De financiering zou al rond zijn.

IAEA

Om de 40 megawatt-kerncentrale te kunnen bouwen, moet Suriname lid worden van het Internationale Atoom Energie Agentschap. Minister van buitenlandse zaken Lygia Kraag-Keteldijk zegt bezig te zijn met een consultatieronde om advies in te winnen en te kijken of Suriname ver genoeg is om lid te worden.

Afval

De bouw van de kerncentrale zou drie jaar in beslag nemen. Afval van de centrale wordt om de drie jaar teruggenomen door de leveranciers, waardoor eventuele milieuproblemen volgens de krant worden uitgesloten.

Directeur Misram Chanderbosh zegt in de krant dat investeerders uit Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland klaar staan. De kerncentrale zou duizend tot vijftienhonderd arbeidsplaatsen creëren.