HILVERSUM - GroenLinks-lijsttrekster Femke Halsema heeft het het beste gedaan tijdens het lijsttrekkersdebat dat dinsdagavond werd uitgezonden op Nederland 2. Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond onder 5500 personen heeft gehouden voor het SBS6-programma Stem van Nederland. Een groot aantal deelnemers aan de peiling (40 procent) kon overigens geen winnaar aanwijzen.

Video: Analyse Marcel van de Hoef: Balkenende zit knel, formatie duurt maanden

Van de deelnemers aan de peiling wees 18 procent Femke Halsema aan als winnares. Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) eindigde met 15 procent als tweede, vlak voor nummer drie Wouter Bos van de PvdA, die 13 procent scoorde.

Gerrit Zalm van de VVD eindigde op de vierde plaats met 8 procent. Jan Marijnissen (SP) en LPF'er Mat Herben kwamen met respectievelijk 4 en 3 procent op de plaatsen vijf en zes terecht.

De Hond deed ook onderzoek naar het effect van de conference van cabaretier Freek de Jonge. Uit de peiling blijkt volgens hem dat de rechtstreeks op televisie uitgezonden cabaretvoorstelling weinig invloed heeft gehad op het voorgenomen stemgedrag.