DEN HAAG - De Turkse advocaat Kemal Kerincsiz dreigt een strafklacht in te dienen tegen staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. Hij waarschuwt de staatssecretaris dat zij haar vaderland niet mag beledigen.

Volgens de nationalistische advocaat kan Albayrak het beste haar Turkse paspoort inleveren, omdat ze deel uitmaakt van een regering die de Armeense genocide veroordeelt.

Dat zei Kerincsiz donderdag in de actualiteitenrubriek Eén Vandaag. De dreiging van een strafklacht valt samen met de discussie die in Nederland wordt gevoerd over dubbele nationaliteit.

Paspoort

Staatssecretaris Albayrak heeft naast de Nederlandse nationaliteit ook een Turks paspoort. In een reactie liet ze via haar woordvoerder weten af te wachten of er ook daadwerkelijk aangifte wordt gedaan.

Kerincsiz heeft in het verleden al strafklachten ingediend tegen de Turkse schrijver Orhan Pamuk en de etnisch Armeense journalist Hrant Dink, die in januari werd vermoord. In het geval van Dink leidde de aangifte tot een veroordeling, terwijl de rechtbank in Istanbul de zaak tegen Pamuk onder internationale druk afblies.

Artikel 301

De advocaat beroept zich op het omstreden artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt.

Toen Albayrak in 2004 lid was van de Tweede Kamer, heeft ze een motie gesteund waarin wordt opgeroepen tot erkenning van de Armeense genocide. Dat verzoek werd unaniem aangenomen en ook overgenomen door het kabinet. Kerincsiz sprak in het tv-programma zijn onvrede uit over de steun van Albayrak aan deze motie.