WASHINGTON - Khalid Sheikh Mohammed heeft bekend dat hij de bedenker was van de aanslagen op 11 september 2001 en een reeks andere terreurdaden. Hij deed dat tijdens een hoorzitting in Guantanamo Bay, bleek woensdag uit transcripties van een hoorzitting.

Bekijk video

De Pakistaanse man werd altijd al gezien als het brein achter de aanslagen. "Ik was verantwoordelijk voor de 9/11-operatie, van A tot Z", zei Mohammed via een vertegenwoordiger, blijkt uit de weergave van de verhoren die het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag vrijgaf.

"Ik was de operationeel leider voor sheikh Osama bin Laden voor de organisatie, planning, follow-up en uitvoering van de 9/11-operatie."

World Trade Center

Mohammed eiste ook de verantwoordelijkheid voor 28 terroristische aanslagen op. Daaronder waren de aanslag op het World Trade Center in New York in 1993 en de aanslag op een nachtclub op Bali in oktober 2002. Ook mislukte moordaanslagen op de Amerikaanse presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter en op paus Johannes Paulus II tijdens een reis naar de Filipijnen schreef hij op eigen conto.

Volgens Mohammed had na de aanslagen in september 2001 een tweede golf aanslagen moeten volgen. Doelwitten daarvan waren de Library Tower in Californië, de Sears Tower in Chicago, de Plaza Bank in de staat Washington en het Empire State Building in New York. Volgens de verklaring was hij ook van plan het Panamakanaal te vernietigen door een bomaanslag.

Vijandelijk strijder

De hoorzitting werd gehouden om te bepalen of Mohammed voldoet aan de Amerikaanse definitie van een "vijandelijk strijder". Mohammed legde zelf in gebroken Engels een verklaring af waarin hij Bin Laden vergeleek met George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. "Hij doet hetzelfde. Hij strijdt alleen. Hij wil onafhankelijkheid."

Mohammed leek zijn spijt te betuigen over de slachtoffers die op 11 september 2001 in New York en Washington vielen. "Ik ben niet blij dat drieduizend mensen in Amerika stierven. Ik voel zelfs spijt. Maar de taal van elke oorlog ter wereld is moord. Ik bedoel: slachtoffers zijn de taal van oorlog."