UTRECHT - De Utrechtse wijk Ondiep is woensdagavond opnieuw op slot gezet. De politie zette de hekken op de toegangswegen naar de wijk tussen 17.00 uur en 18.00 uur weer neer. In en rondom Ondiep bleef het de hele avond rustig. De politie arresteerde vier personen voor vernieling en belediging.

Bekijk video

Wel hebben zich op de plek waar dinsdag relletjes waren tientallen mensen verzameld. De mobiele eenheid van de politie stond paraat. De politie controleerde net als dinsdagavond iedereen die de wijk in of uit wil. Volgens een woordvoerder "sorteert de aanpak van nu effect".

Utrecht heeft goed gekeken naar de aanpak van de rellen in de Graafsewijk in Den Bosch, zeiden burgemeester Annie Brouwer-Korf en de politie. In den Bosch sloot de politie in april 2005 de wijk hermetisch af om escalaties te voorkomen. We kregen de bevestiging dat je op een gegeven moment niets moet tolereren om de veiligheid van de bewoners te garanderen, aldus Brouwer.

Cameratorens

Ook korpschef S. Heijsman overlegde met zijn Bossche collega's. "De belangrijkste les was dat het afsluiten snel moet gebeuren. Dus dat hebben we gedaan." De politie heeft cameratorens geplaatst in Ondiep. De torens zijn hoger dan een lantaarnpaal en het is niet mogelijk erin te klimmen. Bovenop de toren is een camera bevestigd.

Een besloten bijeenkomst voor bewoners is kalm verlopen. In de Monicakerk waren veertig mensen bij elkaar gekomen om de ongeregeldheden van de afgelopen dagen te bespreken. Voor aanvang namen zij een minuut stilte in acht voor de doodgeschoten man uit de wijk. Bij de rellen dinsdagavond hield de politie 135 personen aan.

Arrestanten

Zes van hen moeten donderdag voor de rechter verschijnen. De andere 129 arrestanten krijgen een bekeuring. Elke dag zal het bedrag voor de overtreding van de Algemene PLaatselijke Verordening oplopen, maakte het Openbaar Ministerie bekend. Betaalde een arrestant dinsdag 200 euro, woensdag zal er 300 euro moeten worden neergeteld.

Van de zes die nog vastzitten, wordt één man verdacht van poging tot doodslag. Hij reed met zijn auto in op de aanwezige ME'ers. Verder gaat het om drie mensen die stenen hebben gegooid. Twee anderen worden verdacht van bedreiging en opruiing.

De supportersverenigingen van voetbalclubs als FC Utrecht, Feyenoord en Ajax hebben verbolgen gereageerd op de ongeregeldheden in de binnenstad van Utrecht. Uit cijfers van de politie bleek dat twaalf arrestanten bij voetbalclubs horen.