AMSTERDAM - De Spaanse politie heeft in Malaga een voormalig zakenpartner van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra opgepakt. De man, de 59-jarige H. van H., wordt verdacht van witwaspraktijken. Hij woont al tientallen jaren in Spanje en bezit daar een aantal vastgoedprojecten.

Dit meldt het weekblad Vrij Nederland op zijn website. De arrestatie vond eind februari plaats. In Nederland arresteerde de politie gelijktijdig een man en een vrouw, die ervan worden verdacht Van H. te hebben afgeperst. Een woordvoerder van het landelijk parket heeft deze twee aanhoudingen bevestigd.

Extase

Van de Nederlandse arrestanten zit alleen de man, de 26-jarige N. el B., nog vast. Volgens Vrij Nederland is de vrouw de echtgenote van de gewezen groothandelaar in xtc R. van E. Deze Amsterdammer was begin jaren negentig een van de leiders van een omvangrijke xtc-bende, die honderden miljoenen omzette.

De naam van Van H. kwam in dat onderzoek - het zogeheten Extase-onderzoek - ook voor, schrijft Vrij Nederland. Willem Endstra gold als de witwasser van de bende, maar hij werd nooit vervolgd voor zijn aandeel in de zaak. Van E. en een aantal anderen werden wel vervolgd en veroordeeld.

Aanslag

R. van E. overleefde in december 1999 een moordaanslag. Hij werd door het hoofd geschoten terwijl hij in zijn auto zat, voor zijn woning in Amsterdam. Deze poging tot liquidatie is onopgehelderd gebleven, maar het motief werd gezocht in de miljoenen die Van E. bij Endstra zou hebben belegd.

Justitie vermoedt nu dat mensen uit de omgeving van Van E. vorig jaar alsnog hebben geprobeerd het bij Endstra belegde geld terug te krijgen door Van H. te bedreigen en af te persen, aldus Vrij Nederland.